El Rey Zapoteco Tobala Mezcal
Mezcal produkowany z dziko rosnącej agawy Tobala.
Informacje dodatkowe
Pojemność: | 0,7l |
---|---|
Zawartość alkoholu: | 45% |
680,00 zł
Pozostało tylko: 2
El Rey Zapoteco Tobala to mezcal wytwarzany z dziko rosnącej agawy Tobala w regionie Oaxaca w Meksyku. W tradycyjnym procesie produkcji serce agawy jest najpierw gotowane w podziemnych piecach przy użyciu dębowego drewna. Następnie z agawy są miażdżone kołem z kamienia wulkanicznego zaprzęgniętym w konie, aby wycisnąć z nich sok. Proces fermentacji odbywa się w otwartych kadziach, a następnie sfermentowana agawa jest dwukrotnie destylowana w miedzianych alembikach.
Nota degustacyjna:
Aromat: delikatny, kremowy, słodki, świąteczne pierniki.
Smak: ziemisty, wędzony, imbir, toffi, krem, wanilia
Finisz: gorzki i rozgrzewający.
