Grappa

Wśród tradycyjnych włoskich alkoholi na szczególną uwagę zasługuje grappa. Jest ona wytwarzana w formie destylatu z wytłoczyn i pestek winogron.

Jej specyficzny smak i aromat są uzależnione przede wszystkim od konkretnego szczepu owoców oraz wybranego przez producenta procesu starzenia. Trunki często powstają na bazie wytłoczyn różnych odmian winogron, co zapewnia im prawdziwie unikalne akordy. Istotny wpływ na walory smakowe mają także beczki. Najczęściej producenci sięgają po ich dębowe warianty, ale wykorzystywane są również oprawy z drzewa czereśni, jesionu lub akacji. Dzięki procesowi starzenia trunek zyskuje na intensywności i zachwyca jedwabistą gładkością. Grappa cieszy się szczególnym zainteresowaniem wśród amatorów lekko słodkawych alkoholi. Pomimo dość wysokiej zawartości alkoholu (minimalnie 37,5%), napój nie sprawia wrażenia ciężkiego i znakomicie sprawdza się w roli alternatywy dla tradycyjnych win. Można go podawać jako dopełnienie do posiłków lub deserów. Najlepiej smakuje w czystej postaci, bez dodatków.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 11

Filtry

show blocks helper

Cena

  

Zapraszamy do odwiedzin

Whisky Embassy
Świerzawska 14
60-319 Poznań

WhiskyEmbassy Sklep

Oferta Hurtowa

Piotr Puchalski +48 606 7777 43
piotr.puchalski@whiskyembassy.pl

Godziny Otwarcia Sklepu

Poniedziałek - Piątek
09:00 - 17:00