Pochodzący z Katalonii Gin Mare powstał za sprawą dwóch braci, Marka i Manuela Jr Ribot. Bracia, mając za sobą wiele dekad rodzinnego doświadczenia w produkcji ginu, zapragnęli stworzyć nowy gin. Gin wyjątkowy, odzwierciedlający ducha Morza Śródziemnego, z użyciem lokalnych składników. Głównym botanicalsem Gin Mare jest oliwka arbequina, nadająca słonawy posmak oraz lekko oleistą strukturę. Współgrają z nią klasyczne śródziemnomorskie zioła: włoska bazylia, grecki tymianek oraz
turecki rozmaryn. Listę botanicalsów uzupełniają: mieszanka suszonych skórek z cytryny oraz słodkich i gorzkich pomarańczy, ziarna kolendry, zielony kardamon oraz oczywiście jałowiec.

Tradycyjnie destylacja Gin Mare odbywa się w mały miedzianym alembiku Florentine o pojemności 250l. Destylarnia znajduje się w małej rybackiej wiosce Vilanova w starym klasztorze, gdzie Gin Mare powstaje nieprzerwanie od 2007 roku.
Gdy pochylimy się nad kieliszkiem, odnajdziemy w nim najpierw nuty ziołowe, bazylię, tymianek, aromat oliwek. Na języku ze wszystkich ziół wybija się bazylia, dodatkowo skórki z cytrusów oraz kolendra tworzą bardzo świeże połączenie. Całość pozostawia lekko słonawy posmak z elementami korzennymi.
W Hiszpanii Gin pija się w dużych kieliszkach nazywanych „copa”, oczywiście z tonikiem i przeróżnymi dodatkami podkreślającymi charakter ginu. Do Gin Mare sugeruję dodać gałązkę tymianku, skórki z cytrusów, a nawet oliwki.

Oficjalnym dystrybutorem Ginu Mare w Polsce jest Whisky Embassy.
Gin Mare znajdziecie w naszym sklepie klikając w ten link

Gin Mare