Elephant Gin jest w 100% produkowanym kraftowo niemieckim ginem z afrykańskim klimatem. Inspiracją do stworzenia ginu była fascynacja Afryką, panującym tam klimatem, a także wizją wykorzystania rosnących na jej terenach nietuzinkowych składników, nieużywanych wcześniej do produkcji ginu.

Wszystkie składniki są ręcznie selekcjonowane, z dbałością o ich najwyższą jakość – to dzięki temu powstaje produkt premium, którego producent zwraca uwagę na ekologię zgodnie z filozofią ‚zero waste’ oraz należy do programu „Positive Luxury” … jest tego dużo więcej

Do produkcji ginu używanych jest 14 składników, z czego 5 najciekawszych pochodzi z Afryki, 1 z Niemiec, pozostałe 8 z różnych części świata. Dokładniej wygląda to tak:
Afryka → Liście buchu, baobab, dzika daga, czarci pazur, afrykański piołun

Niemcy → jabłka z pobliskich sadów.

Pozostałe 8 składników → jałowiec, imbir, kiełki sosny, skórka pomarańczowa, kora cynamonowa, ziele angielskie, kwiat bzu i lawenda.

Na jedną partię ginu przypada ok. 600 butelek. Wszystkie butelki są numerowane oraz zawierają informację o przekazaniu 15% zysku ze sprzedaży na fundację wspierające ratowanie afrykańskiego słonia oraz tamtejszą społeczność. Imiona słoni widniejące na etykiecie są ręcznie pisane przez kaligrafów.

Dodatkowo producent, chcąc wykorzystać dostęp do afrykańskich produktów oraz potrzeby barmanów, stworzył niezwykle interesującą w smaku tynkturę z rośliny buchu – jej dwie krople nadają niezwykłego, ziołowego smaku i aromatu w każdym koktajlu.

Elephant Gin dostępny jest w 3 edycjach → Elephant London Dry Gin, Elephant German Sloe Gin, Elephant Strength Gin. W 2018 oraz w 2019 roku powstały limitowane edycje Elephant Aged Gin.

Elephant Gin

Elephant London Dry Gin

Najwyższa jakość produkcyjna, jeśli chodzi o kategorię ginu – „London Dry Gin” – tutaj wszystkie dodatki są naturalne oraz zawierają niewielka ilość cukru! Powstanie Elephanta wyróżnia użycie do jego produkcji nietypowych afrykańskich składników, zbalansowanych świeżością jabłek. Butelkowany z 45% ABV o złożonym smaku, przyjemnie odzwierciedlającym użyte w nim składniki.
Każda butelka jest wykonana na zamówienia i ma wytłoczony herb plemienny, a zamykana jest korkiem, pochodzącym z Portugalii.Kaligraf na etykiety nanosi imiona słoni objęte opieką fundacji oraz numer partii. Logo Elephant zaprojektowano jako znaczek pocztowy, co jest ukłonem w stronę podróżników/odkrywców Afryki z XIX w., którzy opisywali swoje odkrycia botaniczne w wysyłanych do domu listach.
W 2020 roku, podczas World Gin Awards, Elephant London Dry Gin zdobył srebrny medal.

Elephant German Sloe Gin

Połączenie Elephant London Dry Gin z klasycznym smakiem dzikich świeżych jagód tarniny o zawartości 35% ABV i niskiej zawartości cukru (w porównaniu ze sloe ginami innych producentów). Dość wysoka jak na tę kategorię zawartość alkoholu sprawia, iż produkt kapitalnie nadaje się do spożywania na czysto oraz jako baza koktajlowa.
Owoce tarniny są ręcznie zbierane i starannie selekcjonowane – tylko najlepsze jagody zostają przeznaczone do produkcji. Owoce są następnie wyciskane w całości, nie usuwa się nawet pestek, co przez brak filtracji nadaje produktowi nietypowy kolor oraz osad. Produkcja sloe gin jest ograniczana tylko do jednej partii w roku, co przekłada się na wysoką jakość produktu. Każdy rocznik będzie się różnił smakiem, co zależy od zbiorów jagód.
Każda butelka sloe gin jest zdobiona szklanymi koralikami wykonanymi przez członków plemienia Masajów w Kenii – użyj jej jako bransoletki już naszyjnika!
Ostatnia zdobyta nagroda to złoty medal w 2020 roku w kategorii Najlepszy Niemiecki Sloe Gin!

Elephant Strenght Gin

„Potężny” gin, dla poszukiwaczy mocnych (smakowych) wrażeń! Produkt nawiązujący do okresu XVIII w., w którym marynarze mogli na pokładzie swoich statków używać ginu o takim charakterze – mowa o zawartości alkoholu, która musiała wynosić 57% ABV i gwarantowała odpalenie prochu na statku, jeśli alkohol by się na nim rozlał.
Obecnie Elephant Strength Gin o takiej mocy jest świetną bazą koktajlową dla intensywnych, mocnych klasyków. Podczas World Gin Awards w 2019 zdobył złoty medal w kategorii World’s Best Navy Gin!
Produkowany jest na bazie tych samych składników co Elephant London Dry Gin, jednak obejmuje dwukrotnie większą ich ilość – w szczególności niezwykłe rześkie afrykańskie buchu, słodką skórkę pomarańczy oraz kiełki sosny. Jest dzięki temu bardzo świeży i słodki, zdecydowanie łagodząc moc alkoholu, która mogłaby zdominować jego smak.
Butelka czerpie inspiracje z morza – stąd lina z kotwicą na szyjce każdej butelki oraz granatowe akcenty. Na etykiecie widnieją imiona najpotężniejszych i najsilniejszych słoni znanych z Parku Narodowego Krugera w Południowej Afryce. Jeden kieł każdego z tych słoni ważył ponad 50 kg!

Edycje specjalne!
W 2018 roku powstała pierwsza limitowana edycja leżakowanego Elephant Gin w ilości 1000 butelek!
Po jej sukcesie rok później powstaje :

Elephant Aged Gin 2019

W Polsce dostępnych jest jeszcze kilkanaście ostatnich butelek!
Oparty w 100% na destylacie żytnim, przez rok odpoczywa w beczkach z trzech różnych rodzajów dębu. W ostatnim etapie starzenia leżakuje w beczkach po Diplomatico – rumie z Wenezueli.
W efekcie otrzymujemy gin pełen słodkiego dymu, przyjemnej wanilii i korzennych smaków z dodatkowym słodkim aromatem karmelu.